Hrozno prírodný antioxidant
Publikované 29.08.2015 v 15:20 v kategórii zdravá strava, prečítané: 147x

Hrozno obsahuje draslík, kyselinu listovú, vitamín C, E a vitamíny B. Je plné antioxidantov. Šupky sú vynikajúce na zlepšenie trávenia, zároveň je hrozno zdravé aj pre srdce a prečistenie organizmu. Červené a tmavomodré odrody hrozna v porovnaní so zelenými obsahujú množstvo látok, ktoré chránia ľudské telo pred srdcovými a inými ochoreniami.
Vitamín C vo dvojici s vitamínom E je jednou z najlepších ochrán proti starnutiu. Vitamín E naviac zmierňuje bolesť svalov pri cvičení a po ňom a pozitívne pôsobí na nervovú sústavu a fyzickú výkonnosť. Omladzuje pleť a vlasy a pri hojení bráni vzniku hrubých jaziev.
Sušené hrozienka majú vysoký obsah prírodného cukru preto predstavujú vysoko energetickú potravinu. Sto gramov hrozienok obsahuje až 280 kcal a okrem toho sú bohatým zdrojom draslíka a železa. Hrozno je tiež overeným afrodiziakom.
Semená hrozna obsahujú najsilnejší prírodný antioxidant procianidín. Hroznový olej obmedzuje vznik kŕčových žíl, bolesti nôh, obmedzuje tvorbu histamínu. Antioxidačné účinky oleja znižujú riziko aterosklerózy a rakoviny, zvyšujú pevnosť žíl a podporujú zdravé oči.
Hroznová kôstočka obsahuje vysokú koncentráciu vitamínu E, ktorý je široko známy pre jeho antioxidačné vlastnosti. Vzhľadom k vysokému obsahu polynenasýtených mastných kyselín (až 76% kyseliny linolovej) má nutričnú hodnotu porovnateľnú so slnečnicovým, sójovým alebo kukuričným. Obsahuje esenciálne živiny ako sú vitamíny a stopové prvky. Sú v nej najviac zastúpené vitamíny skupiny B a minerály ako fosfor, draslík, vápnik a magnézium.
hrozno má nízky obsah kalórií 100 g čerstvých bobúľ obsahuje iba 69 kalórií. Je sladké, plné vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Telu dodáva poriadnu dávku antioxidantov. Antioxidačná kapacita bledého a tmavého hrozna je približne rovnakej úrovni. Hrozno pôsobí antibakteriálne, antialergicky, antidepresívne má protizápalové a protiplesňové účinky, ale zároveň je výborným prostriedkom na detoxikáciu organizmuod toxických usadenín.
Každá bobuľa obsahuje 80% vody, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, horčík, vápnik, železo, meď, mangán, fosfor, sodík, vitamín C, vitamín E, vitamín B6 a antioxidanty. Čerstvé hrozno sa vyznačuje vysokým obsahom bioflavonoidov, polyfenolov, ale i karotenoidov s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Hroznové (révové) flavonoidy sa nachádzajú vo všetkých častiach hrozna, nie len v dužine ale aj v šupke a v semienkach.
Najznámejším z nich a mimoriadne silným prírodným antioxidantom je resveratrol.
Resveratrol sa nachádza v šupke všetkých farieb hrozna bez rozdielu. Vinič si tvorí túto látku ako ochranu pred baktériami, hubami a nepriaznivým počasím. Ľudský organizmus sa naučil využívať tieto obranné faktory vo svoj prospech.
- účinne chráni srdcovocievny systém
- znižuje tvorbu LDL cholesterolu (zlého) a zvyšuje tvorbu tzv. dobrého HDL cholesterolu
- znižuje krvný tlak
- bráni nadmernej zrážanlivosti krvi ( prevencia trombózy)
- pozitívne pôsobí na pružnosť ciev
- spomaľuje rast rakovinových buniek
- aktivizuje regeneráciu zdravých buniek
- prečisťuje močové cesty a obličky
- neutralizuje vylučovanie histamínu
- znižuje riziko demencie (Alzheimerova choroba)
- zmierňuje únavu a depresiu
- zlepšuje peristaltiku čriev (mierne preháňadlo)
- napomáha pri obnove kolagénového vlákna, pružnosti pokožky, čím zabraňuje predčasnému starnutiu

Komentáre
Celkom 0 kometárov