fbody.infoblog.sk

Hrozno prírodný antioxidant

Publikované 29.08.2015 v 15:20 v kategórii zdravá strava, prečítané: 147x

Hrozno a jeho blahodárne účinky na organizmus




Hrozno obsahuje draslík, kyselinu listovú, vitamín C, E a vitamíny B. Je plné antioxidantov. Šupky sú vynikajúce na zlepšenie trávenia, zároveň je hrozno zdravé aj pre srdce a prečistenie organizmu. Červené a tmavomodré odrody hrozna v porovnaní so zelenými obsahujú množstvo látok, ktoré chránia ľudské telo pred srdcovými a inými ochoreniami.


Vitamín C vo dvojici s vitamínom E je jednou z najlepších ochrán proti starnutiu. Vitamín E naviac zmierňuje bolesť svalov pri cvičení a po ňom a pozitívne pôsobí na nervovú sústavu a fyzickú výkonnosť. Omladzuje pleť a vlasy a pri hojení bráni vzniku hrubých jaziev.

Sušené hrozienka majú vysoký obsah prírodného cukru preto predstavujú vysoko energetickú potravinu. Sto gramov hrozienok obsahuje až 280 kcal a okrem toho sú bohatým zdrojom draslíkaželeza. Hrozno je tiež overeným afrodiziakom.

Semená hrozna obsahujú najsilnejší prírodný antioxidant procianidín. Hroznový olej obmedzuje vznik kŕčových žíl, bolesti nôh, obmedzuje tvorbu histamínu. Antioxidačné účinky oleja znižujú riziko aterosklerózy a rakoviny, zvyšujú pevnosť žíl a podporujú zdravé oči.

Hroznová kôstočka obsahuje vysokú koncentráciu vitamínu E, ktorý je široko známy pre jeho antioxidačné vlastnosti. Vzhľadom k vysokému obsahu polynenasýtených mastných kyselín (až 76% kyseliny linolovej) má nutričnú hodnotu porovnateľnú so slnečnicovým, sójovým alebo kukuričným. Obsahuje esenciálne živiny ako sú vitamíny a stopové prvky. Sú v nej najviac zastúpené vitamíny skupiny B a minerály ako fosfor, draslík, vápnik a magnézium.

hrozno má nízky obsah kalórií 100 g čerstvých bobúľ obsahuje iba 69 kalórií. Je sladké, plné vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Telu dodáva poriadnu dávku antioxidantov. Antioxidačná kapacita bledého a tmavého hrozna je približne rovnakej úrovni.

Hrozno pôsobí antibakteriálne, antialergicky, antidepresívne má protizápalové a protiplesňové účinky, ale zároveň je výborným prostriedkom na detoxikáciu organizmuod toxických usadenín.

Každá bobuľa obsahuje 80% vody, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, horčík, vápnik, železo, meď, mangán, fosfor, sodík, vitamín C, vitamín E, vitamín B6 a antioxidanty. Čerstvé hrozno sa vyznačuje vysokým obsahom bioflavonoidov, polyfenolov, ale i karotenoidov s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Hroznové (révové) flavonoidy sa nachádzajú vo všetkých častiach hrozna, nie len v dužine ale aj v šupke a v semienkach.

Najznámejším z nich a mimoriadne silným prírodným antioxidantom je resveratrol.


Resveratrol sa nachádza v šupke všetkých farieb hrozna bez rozdielu. Vinič si tvorí túto látku ako ochranu pred baktériami, hubami a nepriaznivým počasím. Ľudský organizmus sa naučil využívať tieto obranné faktory vo svoj prospech.


  • účinne chráni srdcovocievny systém
  • znižuje tvorbu LDL cholesterolu (zlého) a zvyšuje tvorbu tzv. dobrého HDL cholesterolu
  • znižuje krvný tlak
  • bráni nadmernej zrážanlivosti krvi ( prevencia trombózy)
  • pozitívne pôsobí na pružnosť ciev
  • spomaľuje rast rakovinových buniek
  • aktivizuje regeneráciu zdravých buniek
  • prečisťuje močové cesty a obličky
  • neutralizuje vylučovanie histamínu
  • znižuje riziko demencie (Alzheimerova choroba)
  • zmierňuje únavu a depresiu
  • zlepšuje peristaltiku čriev (mierne preháňadlo)
  • napomáha pri obnove kolagénového vlákna, pružnosti pokožky, čím zabraňuje predčasnému starnutiu


www.doplnkyvyzivy.com

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?